Kdy se vlastně slaví masopust, kterému se na Moravě říká fašank, fašinek nebo ostatky?
Začíná po svátku Tří králů - 7. ledna. Stanovení termínu závěrečného dne — masopustního úterý před Popeleční středou — je tak trochu pro nás záhada hodná matematicko-fyzikální fakulty.
Popeleční středa nemá své jasně dané datum. Vždy ale zahajuje čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi. Jejich termín se zase řídí datem prvního jarního úplňku — první neděle po něm je velikonoční. Letos termín masopustního úterý vychází na 4. března.
Běžný běh hospodářského roku vymezil masopustu úkol pro všechny jedlíky: Dostatečně se nasytit a užít si před obdobím, které nepřinese zásoby jídla z nové úrody ani z chovu a které potrvá více než měsíc až do jarního probouzení přírody, do Velikonoc.
Doba masopustu je totiž tradiční oslavou hojnosti před střídmějším − postním − časem předjaří, kdy se jídelníček smrsknul na pokrmy z trvanlivých potravin.
Podobný význam má i karneval; bujaré veselí a hodování předchází době, kdy lidé na několik týdnů „dali masu sbohem“ neboli vale. (Carne je v italštině či španělštině výraz označující maso, slůvko vale se překládá jako sbohem.)
PS: My milujeme každoroční masopust v pivnici Sv. Norbert v areálu Strahovského kláštěra! Pivo mají opravdu znamenité. A to po celý rok!
Recept na masopustní koblihy: Nejlepší jsou na sádle
Kdysi se koblihy smažily jen na masopustní hostinu, a tak se na ně lidé těšili celý rok. Dnes si je dáme, kdykoliv se nám zamane. Přesto máme šanci sváteční koblížek chuťově odlišit: Usmažíme ho, jak se to v chalupách dělávalo, na sádle. V ústech se rozplyne! Masopustní koblihy a kroužky Potřebujeme
500 g hladké mouky špetku soli 40 g droždí 150 g moučkového cukru 150 g másla 6 žloutků 3 lžíce rumu asi 0,25 l mléka tuhou marmeládu na plnění moučkový cukr s vanilkovým na posypání sádlo na smažení
Postup
V míse zaděláme těsto, zasypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Během kynutí dvakrát propracujeme. Po vykynutí těsto nabíráme na lžíci, každý kousek rukou vyválíme a položíme na posypaný vál.
Když všechno těsto takto zpracujeme, plníme jednotlivé kousky tradičně marmeládou či mákem, dnešní malí masopustníci milují náplň z nutelly. Smažíme v rozpáleném sádle z obou stran.
V míse zaděláme těsto, zasypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Během kynutí dvakrát propracujeme. Po vykynutí těsto nabíráme na lžíci, každý kousek rukou vyválíme a položíme na posypaný vál.
Když všechno těsto takto zpracujeme, plníme jednotlivé kousky tradičně marmeládou či mákem, dnešní malí masopustníci milují náplň z nutelly. Smažíme v rozpáleném sádle z obou stran.
A v čem takové koblihy servírovat? Ideální je třípatrový servírovací etažér, průzračná elegantní mísa nebo květovaná mísa na noze.