Recept na dokonale vláčnou bábovku
25 / 03 / 2014

Doufali jsme sice, že už přišlo jaro, ale počasí nás rychle zase vrátilo do pochmourné reality. Takže jsme se rozhodli, že je potřeba si udělat radost jinak! A co potěší víc než sladký moučník? To je pak svět hned veselejší.

Dlouho jsme hledali recept na dokonalou bábovku. A dlouhé hledání se nám opravdu vyplatilo, protože ten od cukrářky Ivety Fabešové je jednoduše dokonalý. Nenechte se odradit, nečeká vás žádná suchá hmota, kterou musíte zapít hektolitry čaje. Naopak. Výsledek je vláčný a výborný! A když ji navíc upečete v krásné a kvalitní formě, tak neodolá vůbec nikdo. U nás si můžete pořídit litinovou ve tvaru srdce nebo keramickou se stejným motivem, ale i v podobě trsu hroznu. Kterou si vyberete?

Jablkovo-skořicová bábovka

Ingredience rozpočítané na 6 porcí:

330 g hladké mouky, 1 lžíce mleté skořice, špetka soli, 2 čajové lžičky prášku do pečiva, půl čajové lžičky jedlé sody, 220 g rozpuštěného a vychladlého másla, 330 g hnědého přírodního cukru, 4 vejce a 6 jablek.

Na polevu si připravte 220 g moučkového cukru a 2 lžíce vody. Jablka oloupejte a nakrájejte na kousky.

V míse smíchejte všechny suché ingredience kromě cukru: mouku, skořici, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva. Ve velké míse ušlehejte elektrickým mixérem cukr s máslem. Poté k nim postupně rozklepněte celá vejce, tedy žloutky i bílky, a zašlehejte. Do sladkého másla s vejci přidejte suché ingredience."Aby byla bábovka krásně nadýchaná, prosejte je přes sítko," radí Iveta a přitom do sítka energicky klepe druhou rukou.

Lehce promíchejte, nakonec vmíchejte i jablka. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. "Použít můžete i hnědý přírodní cukr nebo třeba piškotové drobečky," navrhuje Iveta další možnosti, jak docílit, aby šla bábovka po upečení dobře vyklopit. Pak těsto vlijte do formy. Tak, aby pod okrajem zůstalo trochu volného místa, protože při pečení těsto nabyde.

Bábovku pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi hodinu, po upečení ji nechte úplně vychladnout. Teprve poté ji vyklopte na velký rovný talíř. Nakonec si připravte cukrovou polevu smícháním moučkového cukru s vodou, bábovku s ní polijte a nechte zaschnout. "Pokud vás láká obohatit bábovku o další chuťový rozměr, nahraďte část vody citronovou šťávou,"

Log out