Tajemství dokonalé čajové směsi
16 / 01 / 2014

Naše milá přítelkyně Jitka nám kdysi dávno prozradila rodinný recept na úžasný čaj smíchaný z bylinek, které rostou na stráních kolem jejich rodných Domažlic. Zcela jsme mu propadli a už ho vlastně považujeme i za NÁŠ rodinný.

Pozor, připravte se na velkolepou a komplikovanou alchymii!

Mateřídoušku, květ lípy a květ černého bezu namícháme v poměru 1:1:1, zalijeme vařící vodou a přikryté necháme louhovat přibližně 10-15 minut. Louhování proveďte buď v konvici nebo hrnečku s vrškem. My pro vás máme romantickou konvici s růží, jednoduchou porcelánovou bílou, s modrými detaily a mléčenkou nebo i rovnou celý set. Můžete taky ale udělat radost jen sobě a pořídit si modrobílý hrnek s pokličkou. Poměr je základní, my občas přidáme více lipového květu. Na 1,5 litru vody byste měli mít celkem tři lžíce bylinek. Pro malé děti a mlsouny osladíme domácím medem, nám chutná i bez slazení. Malé ratolesti se navíc ani nešklebí, že je čaj vyrobený z „něčeho zeleného“.

Do českých luhů a hájů se teď vydat sice nemůže, ale bylinky hravě seženete v lékárně, bio obchodu, drogerii nebo pokud máte cestu do centra Prahy, tak se určitě zastavte v našem oblíbeném bylinářství v Dlouhé ulici. Papírové sáčky na čaje pak pořídíte v každé lepší čajovně.

Log out