Domácí vanilková esence a cukr
09 / 01 / 2014

Po oslavách konce roku vám jistě zbyla poloprázdná láhev vodky, tak ji využijte praktičtěji než k získání bolehlavu!

Budete potřebovat cca 2dcl vodky a 4 vanilkové lusky. Vodka i vanilkové lusky musí být opravdu kvalitní. Vodku doporučujeme například Stolichnayu a pro vanilkové lusky, které jsou tak čerstvé, že na nich můžete uvázat uzlík – tak pružné jsou, vás pošleme do vyhlášeného kořenářství U Salvátora v Náprstkově ulici v Praze. Vodku nalijte do sklenky se šroubovacím víčkem (aby se vám nevylila, až s ní budete „šejkovat“.) Přidáme podélně rozříznuté vanilkové lusky a dáme do lednice. Denně - po dobu desetí dnů - pak sklenici protřepte . Po uplnytí této doby stačí sklenici protřepat jen občas. Celkově ji v lednici skladujte dva měsíce, aby měla esence pořádný říz.

Vanilkovou esenci můžete přidat téměř do všeho, používá se velice často při pečení. A když si ji vyrobíte vlastnoručně doma, tak budete mít jistotu, že v ní není naprosto žádná chemie, jak tomu tak už u kupovaných produktů bývá. Dokonalou esenci potom uskladněte například v některé z našich krásných karaf. Co takhle zelinkavě jemnou nebo elegantní zelenou?

Vanilkové lusky potom nechte uschnout a v mixéru je spolu s troškou cukru ( 1 díl cukr práškový, 1 díl cukr krupice) za pomocí sekáčku rozdrťte. Cukru dejte málo, aby vanilka měla šanci ho opravdu provonět. Uložte ho do dózy a po nějaké době, až už bude cukr krásně cítit po vanilce, přesejte a radujte se z vanilkového cukru – opět naprosto přírodního. A největší radost z něho budete mít, když bude ve stylové cukřence. My vám nabízíme například veselou retro oranžovou.

Log out